Muistoissamme ruunikko suomenhevostamma Fiktion Viuhti (VH12-018-1226), 153cm, 02.09.2012-20.07.2015
Viuhti lopetettiin 18,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2, SLA-II

Kantakirjattu II-palkinnolla (71p.) 05.03.2013
VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 24.07.2013
Palkittu KRJ-I (104p.) 15.02.2014
Palkittu YLA2 (86p.) 20.03.2014
Palkittu sLA-II (86p.) 15.04.2014


i. Fiktion Vinha VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, SLA-II, KRJ-I
sh, rt, 157cm
ii. Antin Velmu KTK-III, YLA2, SLA-I, KRJ-II
sh, rt, 158cm
iii. Vekkuli evm
sh, rt, 158cm
iie. Vilmiina evm
sh, rt, 155cm
ie. Tiitun Vilima SLA-II, YLA3
sh, rt, 153cm
iei. Tiitun Jeremias evm
sh, prt, 155cm
iee. Tiitun Venla evm
sh, rt, 150cm
e. Fiktion Uinu VIR MVA Ch, KTK-III, SV-I, KRJ-I, SLA-II, YLA2
sh, m, 149cm
ei. Aapon Sylvesteri VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-II, KERJ-III
sh, m, 150cm
eii. Aapo-Artikainen evm
sh, m, 149cm
eie. Silja Sykertäjä evm
sh, prn, 151cm
ee. Unissa KRJ-II, YLA2
sph, prt, 143cm
eei. Jyly-Kaarlo evm
sph, prt, 147cm
eee. Uniina evm
sph, rt, 140cm

Viuhtin isä Fiktion Vinha oli komea liinaharjainen kouluori. Vinha kilpaili aktiivisesti koulukisoissa, menestyen hienosti. Hyvän menestyksensä ansiosta se on palkittu monella eri palkinnolla; YLA2, SLA-II, KRJ-I. Myöskään rakenteensa puolesta se ei mikään turhake ollut, sille myönnettiin VIR MVA Ch-arvonimi sekä se kantakirjattiin III-palkinnolla. Luonteeltaan ori oli nöyrä ja kuuliainen, mahdollistaen hankalammatkin koululiikkeet. Aluksi Vinha ei ollut kovinkaan suosittu jalostuspiireissä, mutta viimeisinä vuosinaan se viimein huomattiin ja tammoja tuli tarjolle odotettua enemmän.
Vinhan isä Antin Velmu on rautias koulupainotteinen suomenhevosori. Kouluratsastuksen rinnalla ori kisaa myös työajossa. Velmu on periyttänyt hyvin miellyttävää luonnettaan, esimerkiksi juurikin Vinhalle. Velmu on liikkeidensä ansiosta kouluhevonen ja esteratsuksi se ei soveltuisikaan mielenkiinnon puutteen takia. Velmu on saanut tähän mennessä kahdeksan jälkeläistä. Orilta löytyy useita sijoituksia kouluratsastuksesta kuten myös työajosta. Säkää herralta löytyy 158cm.
Velmun isä Vekkuli oli hyvin samantapainen kuin Velmu, niin väriltään kuin säkäkorkeudeltaan. Ori ei ollut mikään suuri nimi, mutta herra omisti hienon ulkomuodon, jonka takia siltä haluttiin ainakin yksi jälkeläinen. Luonteeltaan ori oli oikein rento ja helppo käsitellä, eikä turhaa energiaakaan kertynyt, vaikka Vekkuli oli lähinnä pihakoristeena, muutamia maastolenkkejä lukuunottamatta. Ori menehtyi lopulta pitkän sairastelun jälkeen 15-vuotiaana aivokasvaimeen.
Velmun emä Vilmiina oli rautias ja 155cm korkea tamma. Aluksi tamma toimi harrastehevosena, mutta myöhemmin pääsi kilpailemaan uuden omistajan kanssa koulua. Estepuolella tammaa ei nähty paljoakaan omistajan estekammon takia, mutta koulupuolella tamma menestyi loistavasti ja starttasi myös VaB luokissa. Rakenteeltaan tamma oli rodunmukainen ja se on hyväksytty kantakirjaan II-palkinnolla.
Vinhan emä Tiitun Vilima oli rautias koulupainotteinen tamma. Tamma kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa ja se palkittiin SLA-II -ja YLA3 -palkinnoilla. Tamman taidot ylsivät Vaativa B'n tasolle ja emältään Vinha onkin perinyt hienot liikkeensä ja taitonsa koulukentillä. Luonteeltaan Vilima oli symppis ja lempeä tamma, rohkea ja miellyttämishaluinen ratsastaessa mikä teki yhteistystä helppoa. Vilimalta löytyy Vinhan lisäksi useita jälkeläisiä, jotka ovat pärjänneet niin kisoissa kuin näyttelykehissä.
Viliman isä Tiitun Jeremias oli punarautias, 155cm korkea kouluratsuori. Se tuli useille tutuksi kouluradoilla ja on tunnettu hienoista liikkeistään. Orilta kuitenkin löytyi temperamenttia vähän liiaksikin mikä teki sen käsittelystä hieman hankalaa. Ratsuna se kuitenkin osasi kuunnella ja oli miellyttävä ratsastaa, kun sopiva ratsastaja tälle löytyi niin heidän yhteistyönsä sujui ongelmitta. Ori siirtyi kisauransa jälkeen täysipäiväiseen siitosorin hommaan, ja menehtyi lopulta 23-vuotiaana vanhuuden vaivoihin.
Viliman emä Tiitun Venla oli rautias, 150cm korkea tamma. Tämä liinaharjainen kaunotar kilpaili aktiivisesti kilpailu-urallaan kouluratsastuksessa ja menestyi myös mainiosti. Taidot eivät riittäneet kovin vaikeisiin luokkiin, mutta helpommissa luokissa se suorastaan loisti liikkeidensä ansiosta. Näyttelyissä tammaa ei juurikaan nähty, johtuen suhteellisen "huonosta" rakenteesta. Tamma jäi eläkkeele 16-vuotiaana, ja sai tämän jälkeen vielä kaksi jälkeläistä, yhteensä jälkeläisiä oli seitsemän.

Viuhtin emä Fiktion Uinu on nyt jo edesmennyt kaunis musta tamma. Uinu kilpaili kouluratsastuksessa, sijoittuen kymmenissä kisoissa, vaikkakin vain Helppo B-tasolla. Luonteeltaan tamma oli lempeä ja helppo käsitellä, ratsunakin erittäin nöyrä, se kuitenkaan ei ollut mikään taipumisen mestari, minkä takia sen kanssa ei päästy vaikeampiin luokkiin kisaamaan. Tamman menestyksen voi huomata myös sen lukuisista palkinnoista, mitä ovat SV-I, KRJ-I, SLA-II, YLA2. Näiden lisäksi se kantakirjattiin III-palkinnolla ja sille myös myönnettiin VIR MVA Ch-arvonimi.
Uinun isä Aapon Sylvesteri oli Koston Suomenhevosten omistuksessa, upea musta suomenhevosori. Ori kilpaili lajissa kuin lajissa, sijoituksia on esteiltä, koulusta ja kentästä, ja näiden ansiosta se on palkittu monella eri palkinnolla. Ori omasi myöskin hyvän rakenteen, minkä ansiosta sille myönnettiin VIR MVA Ch-arvonimi ja se hyväksyttiin kantakirjaan II-palkinnolla. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja hyvä ratsastaa, se kulki täysin kuin ratsastaja pyysi, kunhan soasi pyytää oikein.
Sylvesterin isä Aapo-Artikainen oli musta läsipää, jolta löytyi korkeutta 149 cm. Luonteeltaan toimiva ja mukava ori meni koulua tasolla vaativa B, rataesteitä 110cm ja maastoesteitä 120cm. Varsoilleen ori periytti mustaa väriä ja maltillista luonnetta. Rakenteeltaan Aapo oli kuten poikansa Sylvester, raamikas ja hyvälinjainen hevonen, jolta tämän lisäksi löytyi kauniit liikkeet. Ori sai elämänsä aikana kahdeksan jälkeläistä.
Sylvesterin emä Silja Sykertäjä oli 151 cm korkea punaruunikko. Kilpailuissa tämä reilua metriä hyppäävä ja helppoa C:tä taitava tamma oli varsin keskitasoinen, mutta näyttelyissä Siljan upeaa ulkomuotoa ihasteltiin kerran jos toisenkin. Varhain VIR MVA Ch -arvonimen ansainnut suomalainen kantakirjattiin toisella palkinnolla ennen kymmenettä ikävuottaan. Silja oli erittäin haluttu tamma jalostuksessa, mutta omistaja valitsi vain parhaat orit tammalleen. Tästä seurasi yhdeksän erittäin hienoa ja täyspäistä suomenhevosvarsaa.
Uinun emä Unissa oli pienhevoskokoinen, koulupainotteinen tamma. Siltä löytyyi yli 60 sijoitusta kouluradoilta, ja tämän mahdollisti tamman kuuliaisuus ja nöyryys. Se kuitenkin vaati aikaa ja harjoitusta että tamma pääsi sille tasolle, aluksi siltä löytyi energiaa vähän turhankin paljon. Unissa palkittiin saavutuksiensa ansiosta KRJ-II- ja YLA2-palkinnolla. Jälkeläisiä siltä löytyyi vain kolme.
Unissan isä Jyly-Kaarlo tunnettiin pienenä, mutta pippurisena hevosorina. Sillä todellakin oli pippurinen ja jonkinverran äkkipikainen luonne jota se periytti myös paljon jälkeläisilleen. Kaarlo ei ollut mikään hullunkiilto silmissä juoksenteleva pöpipää, mutta se keksi aina syyn näyttää vähän hampaita ja luimistella ohikulkijoille. Oria käsittelikin vain ihmiset, jotka tunsivat sen ja tiesivät jo pienestä eleestä milloin kannattaa siirtyä takavasemmalle. Suositun jalostusorin Kaarlosta teki kuitenkin sen kapasiteetti ja ratsastettavuus jotka ovat periytyneet yhtä paljon kuin isälinjan luonnekin. Kaarlo oli tasainen ja rauhallinen ratsu sekä erittäin miellyttämisenhaluinen. Kaarlo teki asiat täysillä ja parhaansa mukaan. Pieneksi hevoseksi sillä oli myös erinomainen hyppykapasiteetti sekä liikkuvuus kouluratsastuksen suhteen.
Unissan emä Uniina oli uskomattoman suloinen näky paksussa pitkässä harjassaan joka sai sen näyttämään erityisen pieneltä. Kun koko poni oli vaalean jouhen peitossa oli sympatia taattu. Uniina oli kuitenkin paljon muutakin kuin suloinen; se oli kiltti ja luotettava hevonen. Periaatteessa tammaa pystyi käsittelemään kuka tahansa ja se olikin mainio vastapaino tamman sulhaselle, Unissan isälle. Ratsuna tamma oli rauhallinen, välillä ehkä liiankin rauhallinen. Se oli silti osaava ja herkkä, kunhan sai sen vaihteen päälle. Joskus se saattoi olla työn takana, mutta se kyllä kannatti! Uniina kilpaili kouluratsastuksessa ja voittikin useita kilpailuja, mutta kilpailu-uransa jälkeen se oli lähinnä harrasteratsuna ja toimi aloitteleville ratsastajille opetushevosena. Uniina oli hevonen jolla kyllä riitti kärsivällisyyttä.

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
24.03.13 - t. Lamourin Pihla - Aavan Maininki - Moondance
12.10.13 - o. Lamourin Viljami - Helmen Merkkuurius - Naomi L.
24.12.13 - t. Lamourin Sydänkäpy - Fiktion Knuutti - suba
13.04.14 - o. Lamourin Unihiekka - Lakean Luutnantti-Laukas - Vaapukka
04.06.15 - t. Lamourin Viola - Riihikorven Teremias - alaera
12.11.14 - t. Lamourin Ilona - A.I. Pikkupeikko - Víva

Valmennukset/päiväkirja

22.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Seuraava kouluvalmennus menisi kuvankauniille ruunikolle suomenhevostammalle, Fiktion Viuhdille. Viuhti oli aina ollut mielestäni mukavan rauhallinen, selväjärkinen ja kaunis suomenhevostamma, mitä nyt kisoissa oli tultu nähtyä. Se oli totuus, sillä Viuhti asteli hienosti omistajansa vieressä kulkien maneesiin, osoittamatta minkäänlaista säikkymisen tai vikuroinnin merkkiä. Kun ratsastaja pääsi selkään, tajusin kuitenkin ettei se mikään herran enkeli ollut, vaikka selväpäinen olikin. Neitokainen kulki aluksi tahmeasti, mutta kun ratsukko teki paljon töitä, eli voltteja, ympyröitä, lisäyksiä ja sen semmoista, alkoi Viuhti näyttää samalta kuin kilpailuissa. Siinä sitten pyysin nähdä hiukan lisättyä ravia, ja sehän sujui tosi kivasti. Kaunis Viuhti totteli nyt hienosti apuja ja lisäykset sujuivat kuin miltä tahansa osaavalta kouluhevoselta/ponilta. Sitten pyysin hiukan laukanvaihtoja, missä jouduin sitten huomauttamaan tarkemmista käskyistä ja ryhdistä. Myös apujen huomaamattomuus oli unohtunut tässä vaiheessa. Niinpä sitten tamma ja ratsastaja saivat yrittää uudestaan, ja nyt alkoi jo sujua. Ratsastajan ryhti ainakin oli parantunut eikä Viuhti hämääntynyt huonoista avuista. "Otetaas sit pitkät ohjat" ehdotin ja aloin kerätä tavaroitani kasaan.

23.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Hevonen asteli ylväänä maneesiin, ja tunnistin tamman jota olin aiemminkin valmentanut. Fiktion Viuhti askelsi karva kiiltäen ja erikoinen väritys säväyttäen eteeni. Tervehdin selässä istuskelevaa Huttista, ja selitin että nyt olisi ihan vain perushiontaa ja sen suuntaista kokeiltava. Onneksi Viuhti oli selväpäinne hevonen, eikä hyppinyt pitkin seiniä niinkuin eräät.. Jokatapauksessa valmennuksen alussa Viuhti vaikutti reippaammalta kuin viime valmennuksessa, ilmeisesti ratsukko oli jo lämmitellyt maastossa. Niinpä pyysin keskikäyntiä koottuna. Viuhti oli innokkaasti jo tekemässä tehtävää, ja Huttiksen ei tarvinnut käyttää kovinkaan suuria apuja saadakseen tamma keskikäynnille. Kokoaminenkin onnistui hyvin ja niinpä ratsu kulki tosi nätisti keskikäyntiä. Annoin kehut ratsukon yhteistyölle ja kerroin seuraavan tehtävän. Kyseessä oli temponlisäys ravissa, minkä pitäisi olla hallinnassa jo Helppo C:n tasoiselta ratsukolta niin miksei myös tältä, hiukan kokeneemmalta parilta. Niinkuin arvelinkin, lähti Viuhti innoissaan suorittamaan tehtävää. Ravi oli kaunista ja puhdasta, ja Huttiksen antamat temponlisäys pyynnöt otettiin vastaan ilomielin. Ratsu ei nostanut laukkaa, mikä oli toinen merkki hyvästä kouluhevosesta. Koska tämä valmennus oli tavallista lyhyempi, päätin lopetella tähän vaiheeseen. Kiitin Huttista ja neuvoin missä valmennus maksettaisiin, sitten lähdin itse jo talliin.

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
23.01.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/40
25.01.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/40
06.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 3/60
07.02.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 5/50
10.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 1/60
14.02.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 2/50
21.02.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 2/40
23.02.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 2/40
24.02.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 4/40
25.02.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 6/60
27.02.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/60
28.02.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 1/40
10.03.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 2/50
13.03.13 - Takkura - Helppo A - KRJ - 2/30
14.03.13 - Takkura - Helppo A - KRJ - 2/30
15.03.13 - Takkura - Helppo A - KRJ - 1/30
15.03.13 - Jindabyne - Helppo A - KRJ - 5/40
18.03.13 - Jindabyne - Helppo A - KRJ - 5/40
19.03.13 - Takkura - Helppo A - KRJ - 4/30
03.04.13 - Suprant - Helppo A - KRJ - 7/50
04.04.13 - Suprant - Helppo A - KRJ - 6/50
08.04.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 1/40
08.04.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 8/100
12.04.13 - Raivio - Helppo A - KRJ - 6/40
21.04.13 - KK Bailador - Helppo B - KRJ - 6/50
27.04.13 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 1/80
12.05.13 - Infinity - Helppo B - KRJ - 7/50
03.06.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 6/40
12.06.13 - Takkuinen - Helppo B - KRJ - 3/50
20.06.13 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 6/40
24.06.13 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 4/40
29.06.13 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 5/40
01.07.13 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 3/40
04.07.13 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 5/40
09.07.13 - Marike - Helppo A - KRJ - 5/50
16.07.13 - Shawnee Ranch - Helppo A - KRJ - 5/30
17.07.13 - Shawnee Ranch - Helppo A - KRJ - 1/30
09.08.13 - Marike - Helppo A - KRJ - 5/50
13.08.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 2/40
15.08.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 2/40
17.08.13 - Takkuinen - Helppo A - KRJ - 3/40
19.08.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 5/40
22.08.13 - Mewian Welsh - Helppo B - KRJ - 1/50
27.08.13 - Mewian Welsh - Helppo A - KRJ - 5/50
13.09.13 - Huvitus - Helppo A - KRJ - 1/40
15.09.13 - Huvitus - Helppo A - KRJ - 1/40
13.10.13 - Maudire - Helppo B - KRJ - 4/40
27.10.13 - Demo Yozora - Helppo A - KRJ - 2/50
28.10.13 - Demo Yozora - Helppo A - KRJ - 3/50
31.10.13 - Rhonwen - Helppo B - KRJ - 3/40
03.11.13 - Rhonwen - Helppo B - KRJ - 6/40

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
30.01.13 - Eton Stud - suomenhevoset - NJ - LKV1/7 BIS2
01.02.13 - Dimmandby Gård - suomenhevostammat - NJ - LKV2/10 MVA-SERT
07.03.13 - Hurmeen kisakeskus - suomenhevostammat - NJ - LKV1/11 MVA-SERT
11.10.13 - Kevätrinne - suomenhevostammat - VSN - 3/12 RCH

3 x MVA-SERT, 1 x BIS2

Ulkoasunpohjan © e., Koodauksesta kiitos VRL-10356
Otsikon kuvien © Huttis
Hevosen kuvien © Huttis